1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новият законопроект за горите е внесен в Министерски съвет

Новият законопроект за горите е внесен в Министерски съвет

Структурата на управление на държавните гори ще бъде оптимизирана

Новият законопроект за горите вече е внесен в Министерски съвет след междуведомствено съгласуване и очаквам той да бъде разгледан от кабинета на следващото му заседание. Това каза, по време на посещението си в област Хасково, зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов.

Той обясни, че с новия Закон ще се разделят напълно контролните функции от стопанската дейност в горите. „Това е реформа, която е дълго очаква от всички заети в този сектор и с реализирането й ние ще изпълним и препоръките от докладите на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие, както и своите предизборни обещания”, заяви зам.-министърът.

В законопроекта се предвижда контролиращият орган - инспектори в горите, да бъде изцяло на бюджетна издръжка, като те няма да зависят пряко от стопанските резултати на предприятията. Стопанската работа ще се извършва от държавни, частни или общински горски стопанства, които ще се контролират от инспекторите. Структурата на управление на държавните гори ще бъде оптимизирана, посочи зам.-министърът и допълни, че в закона има и елемент на децентрализация, като за целта ще бъдат дадени повече правомощия на регионалните структури за извършване на услуги към гражданите, в това число и по-малки разпоредителни сделки.

Законът за горите предвижда по-съвременен начин на разпореждане с държавния горски фонд. Продажбата или изключването на горски територии ще се прави само в крайни случаи, като за целта има разписани много ясни и прозрачни процедури, каза зам.-министър Костов и обясни, че целта е максимална защита на държавните интереси.

 

Етикети гори, закон, МС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.