1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ново рибарско пристанище в Созопол

Ново рибарско пристанище в Созопол

Идеята е съгласувана с министерствата на транспорта и на земеделието и храните

На Пристанище-Бургас е възложено изработването на проекта на новото рибарско пристанище и в началото на следващата година ще бъде направена първа копка по неговото строителство, каза градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи. Идеята, съгласувана с министерствата на транспорта и на земеделието, е новото пристанище да бъде изградено на гърба на сега съществуващата марина, като там да акостират само кораби. Част от проекта е малките лодки да останат в малкия гаван, където са сега - като атракцията на града. Това място е държавна територия. "Проблемът идва от това, че ако държавата пристъпи към отдаване на концесия, то бъдещият концесионер ще бъде в пълното си право да премести рибарските лодки", коментира кметът.

Община Созопол е направила постъпки за деактуване на други държавни територии като общински, за да ги използва за построяване на сгради, необходими за функционирането на новото рибарско пристанище - хладилник, рибна борса и други. Към проекта е включено изграждането на нов път към рибарските съоръжения, без да е необходимо да се влиза в града. За строителството на новото пристанищно съоръжение ще бъде осигурено финансиране от държавата.

"Имаме пълна подкрепа на Министерството на транспорта и на Министерството на земеделието за реализиране на този проект", каза още Панайот Рейзи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.