1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма да се повторят слабостите по САПАРД

Няма да се повторят слабостите по САПАРД

България подкрепя напълно нарастването на ролята на Втория стълб на общата селскостопанска политика – развитието на селските райони

В прилагането на Програмата за развитие на селските райони страната ни няма да се позволи да бъдат допуснати същите слабости, които бяха регистрирани при реализирането на Програма САПАРД. Това декларираха вицепремиерът по управлението на европейските фондове Меглена Плугчиева и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на конференцията „Ролята на развитието на селските райони в контекста на общата селскостопанска политика и опазване на околната среда – възможности за България и региона”. България трябва да извлече поуки от проблемите по САПАРД при реализирането на Програмата за развитие на селските райони призоваха и гостите на форума – бившият европейски комисар по земеделие и развитие на селските райони Франц Фишлер и представителят на ЕК Лорета Дормал-Марино, зам.генерален директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони”. В срещата на високо равнище участваха и представители на неправителствения сектор, които членуват в Комитета по наблюдение по програмата.

От името на министър-председателя Сергей Станишев бе прочетено приветствие, в което се подчертава, че България споделя напълно европейската политика за нарастване ролята на Втория стълб на общата селскостопанска политика – развитието на селските райони. Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. разполага със значително по-голям бюджет, 6 пъти пъти повече от този за предприсъединителната програма САПАРД – те са в размер на 3 млрд. и 242 млн. евро, подчертава в поздравлението си премиерът. Сергей Станишев посочва още, че при прилагането на политиката за развитие на селските райони и управлението на средствата от ЕС водещи са партньорството и информираността на потенциалните кандидати по програмата за развитие на селските райони. По думите му разяснителната кампания „Пътуващи екипи за съвети в земеделието – от врата на врата” е израз на подкрепата на правителството към усилията помощта на ЕС да стане достъпна за хората, живеещи и работещи в селските райони.                                              

„Вашата Програма за развитие на селските райони е насочена към вашите нужди. България, а не Брюксел знае най-добре какви са те”, констатира в изказването си Лорета Дормал-Марино. Тя приветства усилията на вицепремиера по управлението на еврофондовете Меглена Плугчиева да се акцентира върху прозрачността и информираността при процедурите по проектите по Програмата за развитие на селските райони. Лорета Дормал-Марино посъветва още страната ни да обърне специално внимание върху засилването на административния капацитет.

„В България се работи много интензивно и се виждат първите резултати, признати на европейско равнище”, отбеляза и бившият еврокомисар Фишлер. В отговор на журналистически въпрос относно твърдения за корупция в страната той посочи, че в случая е важно България  да може да докаже какви мерки за овладяване на проблема е предприела. „Междувренно ЕК вече признава, че усилията на страната ви в тази посока са сериозни и ще се откаже от санкциите, които е наложила”, заяви Франц Фишлер.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.