1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма одобрено проектно предложение по Оперативна програма „Рибарство” 2007 – 2013 година

Няма одобрено проектно предложение по Оперативна програма „Рибарство” 2007 – 2013 година

Създават гаранционен фонд

Няма нито едно одобрено проектно предложение по Оперативна програма „Рибарство” 2007 – 2013 г., стана ясно на семинар на земеделското министерство в Боровец. Стойността на програмата възлиза на близо 107 млн. евро до 2013 г., като 75% от финансирането ще дойде от Европейския фонд за рибарство. В момента са отворени само 3, от общо 19 мерки на програмата. Две от отворените мерки са инвестиционни, а една за техническа помощ.

Само шест са подадените проектни предложения по приоритетна ос 2, мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурите”. От тях няма нито един одобрен проект. От Управляващия орган на оперативната програма в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури отчетоха, че няма голям интерес на рибарите към оперативната програма, защото липсва информация. ИАРА обаче е направила редица информационни дни и се надява, интересът да нарасне.

Ако 7-те млн. евро, предвидени по програмата за 2007 г., не бъдат усвоени, за което има риск, Управляващият орган ще поиска удължаване на срока за тяхното усвояване с една година. Дали това ще бъде направено като стъпка, ще стане ясно в края на тази година, защото до 2009 г. е крайният срок за тяхното оползотворяване. Предприети са стъпки за създаване на гаранционен фонд с държавни средства, който да бъде използван от рибарите. Целта е да се избегне тегленето на кредити от банките, което е силно ограничено в условията на финансова криза. Вече е обнародвана наредбата за инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки. По приоритетна ос 3 общо са заложени около 27 млн. евро. С проекти могат да кандидатстват морските общини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.