1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма основания за недостиг на суровина и покачване на цената на олиото

Няма основания за недостиг на суровина и покачване на цената на олиото

Олио има и слънчоглед има

Няма никакви основания за недостиг на слънчогледово масло за вътрешен пазар и покачване цената на олиото. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с производители и преработватели на слънчоглед и зърнопроизводители в МЗХ.

В момента се оказва, че има прекалено много олио в складовете на преработвателите и те нямат възможност да изкупуват всичкия слънчоглед. Ще видим какво ще стане след 15 септември и дали ЕС ще удължи забраната за внос на определени стоки от Украйна, сред които и слънчоглед или ще я вдигне, посочи министър Вътев.

Заместник-министър Александър Йоцев подчерта от своя страна, че е важно да се проектира сегашната ситуация с поглед в бъдещето, когато се нормализират отношенията както в международен план, така и между представителите на отделните звена във веригата, като се потърсят начини да се срещнат на пазара.

Представителите на бранша изразиха удовлетвореност от срещата, като посочиха, че е анализирана ситуацията предвид преходния остатък от слънчоглед и очакваната реколта, както и складовите наличности от нереализирано олио и как забраната за внос на украински слънчоглед се отразява на цените на слънчогледа и на преработвателите. Аз съм удовлетворен от срещата, проведе се един ползотворен разговор. В очакване сме на по активно прибиране на новата реколта, посочи председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България Яни Янев.

Олио има и слънчоглед има. Български са и с добро качество, коментира Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По време на срещата министърът и производителите и преработвателите на слънчоглед и зърнопроизводителите се разбраха да се проведе следваща среща средата на септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.