1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обществено обсъждане по Зелената книга за бъдещето на ОСП в областта на рибарството

Обществено обсъждане по Зелената книга за бъдещето на ОСП в областта на рибарството

Търси се нов основен регламент

Зелената книга за бъдещето на Общата европейска политика в областта на рибарството на Европейската комисия анализира недостатъците на сегашната политика и поставя началото на широко обществено допитване как те да бъдат преодолени. Рибари и други заинтересовани страни от сектора, в но също така учени, гражданското общество и граждани, проявяващи интерес, се приканват да се произнесат до 31 декември 2009 година относно бъдещето, пред което е изправено европейското рибарство. Допитването ще е първа стъпка в процеса, който трябва да доведе до радикална реформа в Общата политика в областта на рибарството . Комисията ще обобщи резултатите от него през първата половина на 2010 година.

Целта на приетата Зелена книга е двояка: да повиши информираността за предизвикателствата, пред които е изправен секторът през последните години и да потърси обществена реакция, която да се трансформира в модерен, новаторски и по-общоприет подход към регулирането на рибарството.

След допълнителна консултация със заинтересованите страни Комисията ще подготви доклад за оценка на въздействието и ще разработи предложение за нов основен регламент. Това предложение може да бъде представено на Европейския парламент и на Съвета в началото на 2011 г. с оглед приемането му през 2012 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.