1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общините ще продават чужди земи като свои

Общините ще продават чужди земи като свои

Според статистиката на земеделското министерство за непотърсени се водят 8 млн. дка земя

 

Поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е на път да даде право на общините да продават чужди парцели, които до момента не са потърсени от собствениците им. Предложението е на група депутати от БСП и НДСВ, предвождани от левия Васил Калинов, и бе принципно прието на първо четене от парламентарната аграрна комисия. Според статистиката на земеделското министерство за непотърсени се водят 8 млн. дка земя.

През 1997 г. НС реши тези земи да се стопанисват през следващите 10 години от общините и чак след това да станат техни, ако собствениците им не са ги потърсили или не са успели да докажат собственост. Миналата година поредната поправка в закона превърна общините в собственици на тази земя, но с ограничени права. През следващите 4 години кметствата могат само да ги дават под наем, и то за не повече от 3 години, а при аренда - за не повече от 4 години. Ако до 2011 г. се появи реалният собственик на земята и покаже решение за възстановена собственост, общините трябва да му върнат земята.

Предложението на Васил Калинов е на път да прекрати този срок и общините да получат правото още сега да продават тези земи. "За да е прозрачно решението, то ще се счита за законно само ако е взето с мнозинство от 3/4 от общинския съвет", мотивира се Калинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.