1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обявеният за днес протест на зърнопроизводителите е отменен

Обявеният за днес протест на зърнопроизводителите е отменен

Това е свързано с декларация на министъра на земеделието, с която той гарантира, че националните доплащания за тази година ще бъдат изплатени

 

Обявеният за днес протест на зърнопроизводителите е отменен. Това е свързано с декларация на министъра на земеделието, с която той гарантира, че националните доплащания за тази година ще бъдат изплатени, както и че ще бъдат включени в разглеждането на бюджета за следващата година. Това съобщи за Агенция “Фокус” Ивайло Тодоров от Асоциация на земеделските производители в България. По думите му обаче, стачната готовност на зърнопроизводителите остава.

Финансовата криза ще се отрази върху зърнопроизводителите така, както и върху останалата част от бизнеса. По думите му банките отказват вече да кредитират и одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони, свива се и кредитирането за оборотни средства. „Банките разглеждат много сериозно тези кредити. Няма го онзи интерес на банките, който го имаше миналата година към кредитите срещу залог вземанията на Разплащателна агенция за директните плащания”, каза още Тодоров. По думите му по-вероятно е да има оттегляне на някои земеделци от сектора, на за момента е трудно да се говори за фалити, той като субсидиите, които се очакват в началото на следващата година, са финансова помощ, която ще подкрепи производителите на зърно.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.