1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрените проектни предложения по мярка 141 са на стойност над 14 млн. лева

Одобрените проектни предложения по мярка 141 са на стойност над 14 млн. лева

В Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” само за два месеца са разгледани 1020 проекта

В Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” само за два месеца са разгледани 1020 проекта по мярка 141 от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от ДФЗ. Одобрените проектни предложения са 970 и са на стойност за над 14 млн. лева, а отхвърлените – са 50. От новия прием, който започна на 4 април т.г., мярка 141 е напълно децентрализирана. Разглеждането на проектите на областно ниво е голямо предимство за кандидатите. Така намалява срокът за одобряване на предложенията, а усвояването на средствата по ПРСР е по-динамично и ефективно.

Мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” е лесна за прилагане. Тя е насочена към по-малките ферми, към по-дребните земеделски производители, които произвеждат предимно за собствена консумация и предлагат малка част от продукцията си на пазара. Едно от основните изисквания е кандидатът да бъде регистриран като земеделски производител по реда на Наредба №3. Кандидатите трябва да бъдат до 60-годишна възраст, да не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст, да обработват най-малко 10 дка земя или 5 дка – когато земите им са в планински район или да отглеждат трайни насаждения. Освен това, кандидатите трябва да отглеждат най-малко два вида култури, или една култура и един вид животни.


В мярка 141 са заложени задължителните цели, като основната е фермерът да увеличи икономическия размер на стопанството си с 1,5 икономически единици и да достигне стандартите на Общността. Икономическият размер на стопанството трябва да бъде между 1 и 4 икономически единици. Изчисляването им не е трудно и става чрез таблица, която е публикувана в интернет, в специализираната страница на ПРСР http://prsr.government.bg/index.php/bg/sections/l3/29 , както и в интернет портала на ДФ „Земеделие”. В нея са изброени всички култури и животни. Фермерът може сам да попълни таблицата, като най-отгоре му излиза икономическият размер.

Субсидията по мярката е в размер на левовата равностойност на 7500 евро за 5-годишен период. Всяка година кандидатът еднократно получава левовата равностойност на 1500 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.