1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОЛАФ проверява собственик на винарна за измама от 1,5 млн. лева

ОЛАФ проверява собственик на винарна за измама от 1,5 млн. лева

Орлин Аврамов е следващият голям бизнесмен, разследван за измами по програма САПАРД, пише в. "Стандарт"

 

Собственикът на ямболската винарна "Стара изба 1924" Орлин Аврамов е следващият голям бизнесмен, разследван за измами по програма САПАРД, пише в. "Стандарт" като се позовава на отлично осведомени източници от фонд "Земеделие".

Аврамов взел пари по проект за 700 дка лозя край елховското с. Гранитово. Две години след засаждането на лозичките през 2003 г. мистериозен пожар ги изпепелил.

Експертите от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обаче се усъмнили. Според тях огънят е трябвало да заличи следите от крупна афера. Така проектът на Аврамов попаднал сред 90-те, които ОЛАФ проверява у нас.

До дни се очаква службата да реши окончателно кои точно от случаите да бъдат детайлно разследвани, са заявили източници от фонд "Земеделие".

Агентите на ОЛАФ вече разнищиха 30 съмнителни проекта, които до един се оказаха класически измами.

"Повечето са направени по сходни схеми - нарушени са правилата при търговете с представянето на три конкурентни оферти, а големи бизнесмени са участвали със свързани фирми", обясняват от икономическа полиция.

Емисарите на ОЛАФ се натъкнали и на драстични случаи, в които парите просто не са усвоени по предназначение.

Подозренията са, че Аврамов също изобщо не е засадил масива. Засаждането на декар с лозички струва около 4500 лева. Така целият проект край Гранитово е за над 3 милиона лева.

САПАРД възстановява 50% от инвестицията, което може да означава, че Аврамов е присвоил милион и половина лева евросубсидии.

Аврамов има проблеми и с други проекти. "Стара изба 1924" и "Бояна-3" на молдовеца Георгий Карамалак, които са изрично споменати в проверка на фонд "Земеделие", направена през 2001 г. Те са посочени като най-драстичен пример за присвояване на пари от Европа.

Последствие от разкритите афери е наложената забрана на областните дирекции "Земеделие" да изпълняват контролни функции по проектите.

Орлин Аврамов е подсъдим като поръчител за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която води правните дела на винарната му.

Бесарабският българин Георгий Карамалак е кандидатствал няколко пъти за българско гражданство, но то винаги му е отказвано. Съдружникът му в "Бояна-3" Румен Николов-Руснака е застрелян през есента на 2002 г. Николов пък е ортак с молдовеца Степан Рибаков, който е убит ден след разстрела на Илия Павлов, пише "Стандарт".

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.