1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Омбудсманът иска национална стратегия за развитие на млечното животновъдство

Омбудсманът иска национална стратегия за развитие на млечното животновъдство

Общественият посредник иска и оптимизиране на системата за финансиране на животновъдството

 

Омбудсманът Гиньо Ганев ще изпрати в парламента доклад за проблемите на млекопроизводителите. Документът, озаглавен „Инерция в управлението или модернизация и ясни правила (за развитието на млечното животновъдство в България)”, е изработен от работна група, включваща експерти, представители на бранша и научната общност.

В становището омбудсманът Гиньо Ганев е направил конкретни препоръки за решаване на проблемите и за очертаване на перспективите за развитието на млечното животновъдство.

Омбудсманът настоява да се разработи национална стратегия за развитие на млечното животновъдството в България и така да се създадат оптимални условия за ефективно функциониране на животновъдните стопанства. Освен това общественият посредник иска оптимизиране на системата за финансиране на животновъдството и регламентиране на ролята и функциите на държавата, насочено към подобряване на планирането, организацията и управлението на животновъдния сектор.

Според Гиньо Ганев животновъдният сектор трябва да бъде оставен да се саморегулира чрез ясно регламентиране и стимулиране на дейността на неправителствените организации. В доклада се посочва необходимостта от усъвършенстване на нормативната база, регламентираща дейностите в бранша, с цел създаване на оптимални условия за неговото развитие.

От пресцентъра на омбудсмана заявиха, че докладът ще бъде представен на обществеността на пресконференция на 5 ноември 2008 г. (сряда) от 11 ч. в сградата на омбудсмана. /BulgarianPost.com

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.