1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 1 юли 2006 г. акцизът за горивата за земеделските производители ще бъде намален

От 1 юли 2006 г. акцизът за горивата за земеделските производители ще бъде намален

 

От 1 юли 2006 г. акцизът за горивата за земеделските производители ще бъде намален, съобщи вчера заместник-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова в Стара Загора. Тя бе на посещение в града, за да се срещне със земеделски производители от областта, за да ги информира за инициираните от Министерството на земеделието и горите още през месец март стъпки по промяна в Закона за акцизите и съответните наредби за прилагането му. Срещата бе по искане на производители от региона, които през миналата седмица се срещнаха и с представители на областната администрация и поставиха проблемите си. На днешната среща са били обсъдени тенденциите в пазара на зърно. Според зам.-министър Бъчварова, ситуацията на пазара е благоприятна, предвид на безмитния износ за ЕС и индикациите от Държавния резерв да се включи на пазара през юли т.г за обновяване на запасите си.

Интервенция се прави в случаи, когато има проблеми на пазара, като например ниски изкупни цени, е станало ясно на срещата, като е било уточнено, че в началото на нова реколта трудно може да се говори за ниско ниво на цени, доколкото те са стартови.

Заместник-министър Бъчварова припомни, че от началото на тази година азотните торове, внасяни на територията на страната ни от ЕС, Румъния, Хърватска, Македония и Турция са с нулево мито.

Конкретният размер на преките субсидии, които земеделските производители ще получават от следващата година може да бъде определен с точност едва след като се получат точните данни за броя на бенефициентите и размера на обработваните от тях площи, заяви Светла Бъчварова. Тя припомни, че в някои региони на страната вече е започнала идентификацията на земеделските парцели. Производителите, които искат да получават директни субсидии, трябва да посочат терените, които обработват върху ортофотокартата на землищата, в които са земите им. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.