Регламентът урежда как трябва да изгледжа един етикет и каква информация трябва да носи
От 13 декември тази година влиза в сила нов регламент за етикетирането на храните. В тази връзка от Агенцията по безопасност на храните съвместно с Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите ще проведат обучителни семинари за прилагането нa новия европейски регламент.
Регламентът урежда как трябва да изгледжа един етикет и каква информация трябва да носи той. Новият етикет засяга всички видове храни, включително и тези, които се предлагат от заведенията за обществено хранене и кетъринг фирмите.
Хлебопроизводителите коментираха, че голям процент от хляба се продава без етикет. Според тях, именно тук е уловката с наличието на глутен. „Ние не искаме да се спре търговията на непакетиран хляб, която все още е законово позволена, а пълна информация на рафта за този продукт“, коментира председателят на браншовата организация Марияна Кукушева.