1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От Държавен фонд "Земеделие" опровергаха обвиненията на Яне Янев за злоупотреби по програма САПАРД

От Държавен фонд "Земеделие" опровергаха обвиненията на Яне Янев за злоупотреби по програма САПАРД

 

"Няма одобрени и финансирани проекти по програма САПАРД преди датата на съдебната им регистрация, както твърди народният представител от ОДС Яне Янев", съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".
Всички процедури по разглеждане и одобряване на проекти по програма САПАРД се спазват, като те се разглеждат по реда на постъпване, уточниха от фонда. До края на 2003 г. интересът от страна на бенефициентите към европейската програма все още е слаб и постъпилите проектите за одобрение са малко на брой. Затова те биват разглеждани бързо.
Депутатът Яне Янев покани днес журналисти заедно да отидат в областната служба на Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ - Благоевград, за да се запознаят на място как се работи там. След като грубо нахлува в офиса на регионалната структура на ДФЗ, той изисква от директорката на службата Найла Салих да покаже документи от досиетата на фирми, получили одобрение за финансова помощ по програма САПАРД.
Яне Янев няма право да изисква документи от държавни структури само на база депутатска карта, категорични са от ДФ "Земеделие". Надлежният ред е чрез отправяне на въпроси и на питания до Министерски съвет и до отделни министри или чрез извършване на проучвания, анкети и изслушвания от Народното събрание или избраните от него комисии. Съгласно чл. 95 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПУДНС) съответната институция е длъжна да предостави необходимите документи и сведения, но само при поискване от Народното събрание или съответната комисия. Действията на народния представител Яне Янев са предприети в нарушение на Конституцията на Република България и ПУДНС. Съгласно чл. 78 от ПУДНС „въпросите се отправят чрез председателя на Народното събрание в писмена форма най-късно 48 часа преди началото на заседанието, на което министрите следва да отговорят” .
Наборът документи, с които бенефициентите кандидатстват за финансиране по програма САПАРД, съдържат лични данни, поради което директорите на областните дирекции подписват декларация за конфиденциалност. Без писменото разрешение на изпълнителния директор на ДФЗ, те нямат право да предоставят и оповестяват информацията от документите, освен в случаите предвидени в Закона.
От ДФ "Земеделие" опровергават и някои конкретни данни, изнесени от депутата от ОДС и зам.-председател на партия "Ред, законност, справедливост". "Твърдението на депутата Яне Янев, че фирма „Росела” е със съдебна регистрация от 28.11.2003 не е вярно. Фирма „Росела” АД е регистрирана от Благоевградски окръжен съд – ФД № 3099/ 1992 г. „Росела” АД подава молба за одобрение на проект по програма САПАРД в Областна дирекция /ОД/ на ДФЗ Благоевград на 26.11.2003 г. за изграждане на оранжерия, одобрен е на 17.12.2003 г. и e платен на 18.10.2005 г. Думите на Яне Янев не обосновават и не доказват извършени нарушения по програма САПАРД, съгласно сега действащото законодателство.
Същото се отнася и до цитираните от Яне Янев фирми „Делта – Бисер” ООД, „Сигма – Холидей” – ООД, „Ига Турс” – ООД и „ Х и М” ЕООД".

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.