1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Откриха вирус на класическа чума по свинете при умряло диво прасе в община Тутракан

Откриха вирус на класическа чума по свинете при умряло диво прасе в община Тутракан

Болестта не е опасна за хората, но би могла да доведе до сериозни икономически загуби

Ветеринарните власти откриха вирус на класическа чума по свинете при намерен труп на малко диво прасе в държавно ловно стопанство „Каракус”, местността „Боблата”, община Тутракан, област Силистра. Заболяването е потвърдено след лабораторен анализ, извършен в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Класическата чума по свинете не представлява опасност за човешкото здраве, но тъй като е силно заразна сред животните, би могла да доведе до сериозни икономически загуби. Симптомите й са: залитаща походка на прасето, спиране на храненето, вътрешни и външни кръвоизливи и др.

Регионалната ветеринарномедицинска служба в гр. Силистра вече предприе всички мерки за предотвратяване на разпространението на болестта - Директива на ЕС – 2001/89, които включват: спиране на движението на всички домашни свине в радиус от 10 км. от мястото на намирането на трупа, опис на всички отглеждани домашни прасета в района и извършване на клинични прегледи. За случая и предприетите мерки Националната ветеринарномедицинска служба официално уведоми Европейската комисия.

Към момента няма сигнали за открити други умрели диви свине. РВМС Силистра призовава гражданите в такива случаи да сигнализират на телефон 086/ 822 410.

България изпълнява Програма за надзор и ерадикация (изкореняване) на класическата чума по свинете, одобрена от Европейската комисия с Решение 2008/897. В рамките на програмата се извършва ваксинация с ваксинални примамки срещу заболяването в погранични райони, какъвто е и община Тутракан. Последната ваксинация бе извършена в началото на месец юли, която обаче не е могла да предотврати заболяването при намереното диво прасе, заради видимата му възраст не повече от 3 месеца. Предстои нова ваксинация с ваксинални примамки в края на месеца.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.