1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отложиха автомобилните екологични норми в ЕС

Отложиха автомобилните екологични норми в ЕС

Секторът е отслабен от икономическата криза

Европейските правителства се споразумяха да отложат въвеждането на новите екологични стандарти за автомобилите в ЕС за още три години, тъй като в момента секторът е отслабен от икономическата криза, съобщи АФП, цитирайки източници, близки до преговорите.

По време на среща в петък представителите на страните членки са постигнали „консенсус по въпроса".

Първоначално предвидената дата, до която производството на автомобилните компании трябваше да въведе екологичните изискванията на Европейската комисия (ЕК) беше 2012 година. Компромисното решение, което предстои да бъде обсъдено в Европейския парламент, се отнася за „сроковете за ограничаване до 130 грама на километър на емисиите от въглероден двуокис за новите автомобили, продавани на територията на Европейския съюз, както и за предвидените наказания, ако производителите не спазват заложените цели".

Според решението на Европейската комисия, емисиите на CO2 трябваше да бъдат намалени до 120 грама на километър за всички нови коли до 2012 година. Постигнатият в петък компромис запазва тази дата за 60 до 65 на сто от произвежданите модели, като точната цифра е въпрос на преговори, а всички коли ще трябва да отговарят на изискването до 2015 година.

Компромисното решение обаче не само отлага датата за въвеждане на екологичните изисквания в съюза, но и поставя като нова цел намаляване на вредните емисии до 95 грама на километър до 2020 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.