1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отпадат месопреработвателите без ХАСЕП

Отпадат месопреработвателите без ХАСЕП

 

Предприятията, които не са въвели системата за контрол ХАСЕП трябва да го направят до края на тази година. Това съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България и от Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Монтана. През изтеклата 2005 год. 45 на сто от месопреработвателните предприятия са спрели дейността си поради неизпълнението на различни изисквания на евросанитарните изисквания. ХАСЕП е система за анализ на риска и оглеждане на критичните точки. Тя се налага в хранителната индустрия у нас с цел да се ликвидират, намалят или останат на същото равнище опасностите от хранителните продукти, за да не могат да се причинят увреждания върху здравето на хората след консумация. Основната цел на системата е запазване здравето на консуматорите. Една от целите на системата е да се увеличат печалбите и да се запази името на предприятието сред потребителите, а оттук и икономиката на самите тях като коректни партньори и на икономиката на страната.

Производителите, които имат сертифицирани продукти по системата ХАСЕП, гарантират пред потребителите, че храните им отговарят на всички европейски изисквания за качество и безопасност. В Монтанско преработвателите със системи ХАСЕП са четири. В сектора предстои още една партньорска проверка от ЕС и вероятно след нея ще отпаднат още 30-40 предприятия. Всички фирми, които изнасят продукция, са въвели системата за контрол ХАСЕП още през 2004 год., други вече работят с нея от миналата година, а от другите браншове трябва да я въведат до края на настоящата година.

Предприятията от млекопреработвателната промишленост, които в момента работят, отговарят на изискванията на Европейския съюз. Въвеждането на европейските критерии и системата за контрол е залегнало още с приемането през август 2005 год. Закон за храните и засяга всички обекти, в които се приготвя и предлага храна. Според информация от парламентарната комисия по земеделие и гори въвеждането на европейските критерии за качеството на суровото мляко е отложено с три години - до края на 2009 год.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.