1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отпускат се 16 млн. лева за напояване на земеделски култури

Отпускат се 16 млн. лева за напояване на земеделски култури

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс в размер до 16 000 000 лв. по схемата на държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г. 

На 14.06.2023 г. Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ (SA.107863 (2023/N)), разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.
   

Целта на помощта е подкрепа за земеделски стопани отглеждащи земеделски култури, които по технология на производство изискват напояване, чрез покриване на до 80% от разходите за напояване.
   

Финансовата подкрепа се предоставя на земеделски стопани – производители на растениевъдна земеделска продукция, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители и/или регистрирани по реда на Наредба № 22 от  21.12.2016 г. за реда за водене на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн. Земеделските стопани също така трябва да имат сключен договор за 2023 г. с доставчик на услугата „Доставяне на вода за напояване“.
   

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти, като се взема предвид и финансирането по други извънредни помощи, прилагани на основание Временната рамка.
 

Предстои ДФ „Земеделие“, съвместно с компетентните дирекции в Министерство на земеделието и храните, да изготви указания за предоставяне на помощта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.