1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Париж мобилизира 15 000 полицаи срещу фермерите

Париж мобилизира 15 000 полицаи срещу фермерите

Изпращат ги с бронирани автомобили и хеликоптери

Тъй като протестите на френските фермери не стихват и след като те заплашиха да блокират столицата, властите изпращат полицията да предотврати евентуални размирици и грабежи. Мобилизирани са 15 000 служители на реда, които ще действат с бронирани автомобили и хеликоптери.
 
В своeто изявление вътрешното министерство подчертава, че не става дума за мерене на сили, а за гарантиране на мирното протичане на протестите. Полицията няма да се опитва да разпръсне блокадите, но ще пази обществени сгради и ще осигури свободното придвижване на чуждестранни камиони по пътищата на страната. С това властите реагират на случаите от миналата седмица, когато протестиращи стопани спираха и разтоварваха ТИР-ове с плодове и зеленчуци от различни съседни страни, както и от други европейски държави, сред които и България.
 
На фона на продължаващите вече дни наред протести, в края на седмицата премиерът Габриел Атал обеща на фермерите допълнителна подкрепа, с която да ги защити от нелоялна конкуренция от чужбина. Стопаните обаче не са доволни от предложенията, които включват и намаляване на бюрокрацията и други облекчения. Най-голямата земеделска организация връчи на Атал списък със 140 искания, сред които за намаляване на данъците, запазване на облекченията при аграрния дизел и смекчаване на екологичните ограничения, наложени от Европейския съюз. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.