1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първите експерти на Разплащателната агенция в Плевен се готвят за обучение

Първите експерти на Разплащателната агенция в Плевен се готвят за обучение

 

Подготвя се двумесечно обучение на първите 37 експерти от Разплащателната агенция в Плевен, които вече получиха назначенията си. Общата заложена бройка на служители, които ще обслужват регионалната агенция, е по-голяма, но засега само назначените ще започнат обучението си. Което няма да е никак леко, защото Разплащателната агенция е нова за страната ни структура, но за сметка на това пък през нея ще минават всички европари в земеделието. Около десетина са служителите, които са действащи в системата на фонд "Земеделие".
Ще припомним, че един от основните ангажименти, поет при затварянето на глава 7 "Земеделие" при преговорите за присъединяване към ЕС, беше именно изграждането на Разплащателната агенция (РА) в България. Наличието на акредитирана агенция не само гарантира възможността на държавата членка да изплаща финансови средства на заетите в земеделието, но е и основно изискване за нейната способност да прилага Общата селскостопанска политика на ЕС.
Чрез Разплащателната агенция на всяка държава членка се изплащат средствата от Европейския фонд за ориентиране и гарантиране в земеделието ФЕОГА. В същото време през агенцията се изплаща и националното подпомагане в земеделието - доплащанията към директните плащания, държавните помощи, които са разрешени от ЕК, и националното съфинансиране за развитие на селските райони. Основните функции на Разплащателната агенция се състоят в одобряване и извършване на разходите и отчетност на плащанията.
В тази връзка в България се работи по изграждането и функционирането на Разплащателна агенция в рамките на Държавен фонд "Земеделие". За да се гарантира финансов контрол, както и избягване на измами и двойни плащания, всяка държава членка е длъжна също така да има функционираща Интегрирана система за администриране и контрол (ИСАК). Основни елементи на ИСАК са система за идентификация на селскостопанските парцели, компютъризирана база данни, система за регистрация и идентификация на правата за плащане, интегриран контрол.
За ръководител на Разплащателната агенция беше назначен Асен Друмев, който е и изпълнителен директор на ДФ "Земеделие". В ръководната структура на евроагенцията като зам.-шеф вече работи и ексобластният управител на Плевен Николай Маринов.
В Плевен през "ситото", наречено конкурс, минаха доста хора. Ще припомним, че интервютата за желаещите да работят в регионалната дирекция на Разплащателната агенция бяха два дни. Все още е трудно избраните да бъдат наречени експерти, защото ги чака нелеко обучение, но от Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", които се занимават и с организацията на това обучение, се надяват до няколко месеца да започне реална работа и в Плевен. Обучението на експертите ще завърши с изпит. По места Разплащателната агенция няма да има директори, дейността ще се ръководи от главен експерт. Все още не е ясно кой ще е той за Плевен, основната организационна тежест в момента изнася Илиян Илиев, директор на ОД на ДФ "Земеделие". Три са основните отдела - областна дирекция, регионална разплащателна агенция и регионален технически инспекторат. Първите два отдела ще обслужват територията на Плевенска област, а инспекторатът ще проверява и Ловешка област./posredniknews.com


 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.