1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пламен Абровски: Подкрепям идеята да се обвърже получаването на субсидия с членство в браншова организация

Пламен Абровски: Подкрепям идеята да се обвърже получаването на субсидия с членство в браншова организация

Зелената сделка не работи, когато има криза

Г-н Абровски, защо се получи това разединение в земеделския бранш? Много ясно си пролича на последните протести.

След безпрецедентното обединение на земеделските производители, което се случи миналия септември, когато всички скочиха като един, настоящите протести се случиха заради страха на властта от това обединение, затова Кирил Вътев започна процеси по разединяване на сектора.

Как? Дайте примери.

Среща се с едните, за другите казва, че не ги познава. Затова и протестите се случиха.

Като няма закон за браншовите организации…

Няма как да има. Ние имаме един тип браншови организации, които съществуват от 20 години. Най-интересното предложение беше на една от протестиращите групи – да се обвърже получаването на субсидия с членство в браншова организация. Имаме браншови организации – някои от тях имат членове, други – нямат. Но в нито един случай нито една от тях няма моралното право да взима решения по отношение на целия сектор.

Защото ти ако нямаш членска маса над 50 процента от земеделските производители, които са заявили подпомагане, ти в качеството си на какъв ще вземеш това решение?

Когато като министър или като Народно събрание имаш ясната картинка коя асоциация какво представлява, тогава вече можеш да започнеш да ги урегулираш, правейки Закон за браншовите организации или Закон за камарата. Такъв закон трябва да покаже по какъв начин организациите ще си взаимодействат и как ще взаимодействат с властта.

Да се върнем на разединението на бранша на последните протести…

Четирите организации, които протестираха, се карат една с друга и се противопоставят. Егото е изключително голямо сред повечето браншови лидери. Това е напълно нормално. Ето я моята теория – в България тепърва започва процесът на предаване на бизнеса от първото към второто поколение земеделци, което е прагматично и бизнес ориентирано. Тогава ще започне създаването на браншовото ни семейство. Обвързването на членството със субсидиите може много бързо да ускори процеса.

Тези преговори и меморандуми не закърпват ли само ситуацията?

Аз съм убеден, че наесен пак ще има протести. Законодателните инициативи, записани в меморандума, са безпредметни, защото не касаят изпълнителната власт. Аз щях да бъда възхитен, ако в този меморандум беше записано да се направят промени в безумните наредби, а не да се пишат закони. Какво ще подобри живота и работата на един земеделски производител, когато Народното събрание започне да се занимава със Закон за браншовите организации, например? Нищо. Ще нахрани егото на някои хора.

Фермерите поискаха промяна на политиките…

Нали прочетохте какво пише в меморандума – освен парите, имаме изброени 7 закона, но част от тях не са политики, а политиканстване.

Някои от исканията касаят решения, които са на европейско ниво…

След няколко месеца ще имаме европейски избори. Оказа се, че когато има благоденствие, Зелената сделка става, но в криза не става. Настоящата ЕК може да обещава всичко – ето, има дерогация на някои от зелените изисквания, може да бъде удължена украинската помощ с още 6 месеца.

Когато дойде новата ЕК, тя ще започне да представя своите политики и приоритети, но преди лятото на 2025 няма да видим нищо реално.

Какво беше посланието на фермерските протести в Европа?

Това беше предупреждение към политиците с посланието: „Върнете подпомагането за земеделие“, защото в момента нямаме субсидия за земеделие, ние имаме субсидия за екологични дейности.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел в превод“ с автор и водещ Валентина Спасова. Премиера в неделя – 18 февруари от 20:30 ч само по АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.