1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Поправка в закона за земята урежда фондове

Поправка в закона за земята урежда фондове

Това предвиждат промени в Закона за земеделските земи, приети на първо четене

 

 

Арендаторите са на път да загубят привилегията си първи да купуват земя, ако собствениците решат да продават. Това предвиждат промени в Закона за земеделските земи, приети на първо четене. Проектите, внесени от БСП и НДСВ, привидно защитават притежателите на плодородни терени от недобросъвестни ползватели, но според опозицията целта е да се улеснят фондове, които инвестират в земя.

Сега продавачите на ниви са длъжни първо да предложат сделка на дългогодишния наемател. Ако той не желае, трябва да го заяви в нотариално заверена декларация и едва тогава теренът може да бъде купен от друг. Но законодателите са забравили да сложат срок, в който арендаторът да каже приема ли офертата. Така наематели могат да отлагат с години и да изнудват собствениците.

Според депутата Венцислав Върбанов обаче промяната на правилата ще облагодетелства акционерните дружества, търгуващи със земя. "Единични са случаите, в които арендатори злоупотребяват с правото си на първи купувач. Ако привилегията им отпадне, това ще облагодетелства само фондове, които усилено изкупуват ниви, а дългогодишните арендатори им пречат", смята бившият агроминистър.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.