1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои оспорвано гласуване на новите геномни техники в ЕП

Предстои оспорвано гласуване на новите геномни техники в ЕП

Като най-оспорван се очертава въпросът, дали за продукти, базирани на новите геномни техники, могат да бъдат издавани патенти

На 24 януари Комисията по околна среда в Европейския парламент ще гласува за новите геномни техники. Очаква се резултатът да бъде много оспорван, тъй като десните групи се обединяват, за да прокарат досието, а левите остават разделени.
 
Правилата за иновативните видове генно редактирани растения понастоящем попадат в по-рестриктивната рамка за генетично модифицирани организми. Целта на Комисията по околна среда е законът да бъде одобрен на пленарно заседание преди края на този законодателен мандат. Евродепутатите от Европейската народна партия, Обнови Европа, Европейските консерватори и реформисти и Идентичност и демокрация подкрепят становището, че изискванията на директивата за ГМО, която датира от 1999 година, не са подходящи за нови техники, които биха могли потенциално да доведат до по-целенасочени и прецизни модификации на геномите на растенията и да подобрят екологичните показатели на селското стопанство.
 
Народни представители от групата на Социалистите обаче призовават да се поднови дискусията, след като през декември френският здравен орган публикува доклад, в който се казва, че някои от критериите на Европейската комисия за класифициране на новите геномни техники нямат научна основа. Като цяло групата все още няма единно мнение по въпроса и се нуждае от допълнителна вътрешна дискусия. Зелените евродепутати от своя страна алармират за рисковете от тези технологии, твърдейки, че те могат да имат непредвидени последици за човешкото здраве и екосистемите.
Като най-оспорван се очертава въпросът, дали за продукти, базирани на новите геномни техники, могат да бъдат издавани патенти. През декември министрите на земеделието от държавите членки не успяха да постигнат позиция по новите правила, като мнозина изразиха опасения относно решението на Европейската комисия да остави въпроса за патентите без отговор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.