1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пристанищата в Созопол и Варна стават собственост на МЗХ

Пристанищата в Созопол и Варна стават собственост на МЗХ

За пристанището в Балчик, което също е без регистрация, се чака решение на Министерския съвет

От общинска собственост пристанищата в Созопол и във Варна стават собственост на Министерството на земеделието и храните. В момента тече процедурата по прехвърлянето на собствеността, информира министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. За пристанището в Балчик, което също е без регистрация, се чака решение на Министерския съвет, но то ще бъде благоприятно, отбеляза той.

Финансовият ресурс на оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013 г.е 106, 679 млн. евро. От тях 75 на сто - или 80 млн. евро, ще бъдат осигурени от Европейския фонд по рибарство.

Останалите 26,7 млн. евро ще представляват национално съфинансиране от държавния бюджет, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Пламен Камбуров.

В програмата са предвидени инвестиции за изграждане и подобряване на инфраструктурата на всички пристанища, които кандидатстват, посочиха от агенцията. Министър Цветанов съобщи, че от миналата седмица България има разрешение от Брюксел за още пет тона допълнителен улов на калкан към досегашната й квота.

Според изпълнителния директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти - БГ ФИШ, Йордан Господинов у нас има капацитет за улов на 100 хиляди тона морска и сладководна риба.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.