1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Призоваха лидерите на Г-20 да сложат край на фермите за кожи

Призоваха лидерите на Г-20 да сложат край на фермите за кожи

880 457 подписа от петицията Stop Deadly Fur бяха връчени на лидерите от Г-20 с призив да се сложи край на жестоката и смъртоносна индустрия за ценни кожи

Международната коалиция Fur Free Alliance връчи повече от 880 000 подписа на италианската делегация на Г-20, призовавайки за спешни, глобални действия срещу отглеждането на животни за кожи на предстоящата среща на върха на Г-20 в Рим по-късно този месец. 8916 подписа от тази петиция са събрани от българската организация за защита на животните КАЖИ, която е член на Алианса. Докато разпространението на COVID-19 продължава в стотици ферми за кожи от норки по света, петицията #Stop Deadly Fur призовава световните лидери да признаят публично, че отглеждането на животни за кожи трябва да бъде прекратено, за да се защитят общественото здраве и здравето на животните.

Норките са силно податливи на вируса на COVID-19, който се разпространява бързо във фермите за кожи, където често се отглеждат хиляди животни в тесни, нехигиенични и стресиращи условия. От април 2020 г. досега над 440 ферми за кожи от норки са били засегнати от вируса в 12 държави в Европа и Северна Америка. В резултат на това милиони норки са били заразени и умъртвени, а броят им продължава да нараства.

Световната здравна организация, предупреждава, че фермите за кожи от норки представляват риск от COVID-19 за хората и дивите животни. В същото време учените изразяват опасения, че свързаните с норките варианти на вируса могат да намалят ефикасността на ваксините. Въпреки сериозните опасения за рисковете за общественото здраве повечето страни производители на ценни кожи са допуснали интензивното развъждане на норки да продължи.
 

Срещата на върха на Г-20 в Рим е идеалната възможност световните лидери да признаят рисковете, свързани с отглеждането на животни за кожи и да предприемат спешни действия за прекратяване на тази практика.


"Епидемиите от коронавирус във фермите за норки разкриха как нехуманните и неустойчиви условия във фермите за кожи са идеална предпоставка за разпространение и мутация на вируса. Призоваваме световните лидери да признаят рисковете от пандемични заболявания, свързани с тази ужасяваща индустрия и да се предприемат спешни действия за нейното окончателно закриване", казва Йо Виндинг, председател на Fur Free Alliance.


Кризата с COVID-19 допълнително засегна индустрията, която и без това е в рязък спад. През последните две десетилетия двадесет държави предприеха действия за ограничаване на отглеждането на животни за козина, тъй като то е жестоко, остаряло и ненужно. За да отговорят на изискванията на потребителите за етични продукти, все повече дизайнери се отказват от използването на животинска кожа в колекциите си. През последните няколко години цените на кожите рязко спаднаха, а запасите останаха непродадени


Петя Алтимирска от КАЖИ посочва:

“Милиони лисици, норки, енотовидни кучета и чинчили прекарват целия си живот в притиснати в малки телени клетки, преди да бъдат убити и одрани за така наречената мода. Лидерите на Г-20 е редно да признаят, че фермите за кожи трябва да бъдат затворени, защото освен, че са жестокост към животните,  вече са и доказан риск за общественото здраве.”


В писмото на Fur Free Alliance се посочва “От името на поддръжниците по целия свят призоваваме всички страни производителки на ценни кожи да предприемат спешни действия за спиране на тази загиваща индустрия и настояваме лидерите на Г-20 публично да признаят, че отглеждането на кожи трябва да бъде прекратено. Като се имат предвид огромното страдание на животните във фермите за кожи и реалната заплаха от мутации на вируси и предаване на инфекции от животни на хора, сега е моментът отглеждането на животни за кожи да остане в учебниците по история, където му е мястото.”


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.