1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промени в потреблението на основни хранителни продукти

Промени в потреблението на основни хранителни продукти

Наблюдения на НСИ

През април 2009 спрямо същият месец на 2008-ма се наблюдават известни промени в потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство.

Намалява потреблението на хляб и тестени изделия - от 9.2 кг на 8.8 килограма. Консумацията на зеленчуци също намалява от 4.2 кг на 4.1 кг.

Данните от НСИ показват още, че се увеличава потреблението на: месо - от 2.7 кг на 2.9 кг, както и това на картофи - от 2.2 кг на 2.4 кг. Консумираме и повече плодове - от 1.3 кг на 1.8 кг.

Не се променя потреблението на прясно и кисело мляко, сирене, яйца, олио, зрял фасул и захар, сочат още данните на НСИ.

Увеличават се разходите за алкохолни напитки и цигари с 9.4 % и през април 2009 г. те възлизат на 12.56 лв. средно на лице от домакинството. Техният относителен дял в общия разход е 4.6 %, което е с 0.3 процентни пункта повече от април 2008 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.