1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протестиращи земеделци искат оставката на министър Кирил Вътев

Протестиращи земеделци искат оставката на министър Кирил Вътев

Представители на протестиращите организации бяха поканени на среща с министър Вътев

Представители на над 20 земеделски организации се събраха днес пред Министерство на земеделието и храните, искайки оставката на министър Кирил Вътев. Протестът е в отговор на сериозните предизвикателства в селското стопанство през последните месеци.
 
"Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите", каза Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).
 
По думите му тези очаквания не са били удовлетворени.
 
Върбанов се върна към встъпването на министър Вътев в длъжност, когато ръководителят на ведомството е поискал в тридневен срок да му бъдат представени вижданията на сектора относно административните тежести, които смущават работата. Всички организации са представили своите виждания, но досега нищо не е направено. Според Върбанов, вместо да бъде облекчена, тази тежест се увеличава.
 
"Когато се прави политика в даден сектор, тази политика се прави от политиците в съответните институции", подчерта председателят на АЗПБ, допълвайки, че политиката не трябва да се решава от неправителствени организации.
 
По думите му днес проблемът на земеделските производители не са дадени законодателни промени, а безпаричието, натискът на украинските стоки и пълното неразбиране на проблемите на сектора от управляващите.
 
"Искаме дългосрочна политика, искаме да знаем какво ще има в утрешния ден, в следващата година, в следващите 5 години", заяви Върбанов.
 
В протеста се "включи" и телето Киро, което е едва на 7 дни. Земеделците запалиха слама пред министерството и я изгасиха с мляко.
 
На протеста има плакати с надписи като "Искам да има хуманно отношение и към фермерите", "Не на опитите за разделяне на земеделците", "Лъжите раждат недоверие" и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.