1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проверяват складове за скрита пшеница

Проверяват складове за скрита пшеница

750 лв. тон брашно в Плевен, мафията дърпа цените нагоре, твърдят мелничари

 

Масови проверки на фурните, мелниците и складовете за жито ще разпореди земеделският министър Мехмед Дикме. "В складовете има 600 000 т пшеница за 150 млн. лева. Ще поискам да се проучи с какви пари, на кой и как това зърно е "потънало" там. Ще поискам съдействие от Министерство на финансите, за да се извърши проверка на ценообразуването на брашното." Това заяви министърът на земеделието Мехмед Дикме в Пловдив. Факт е, че зърното стои по складовете, а в същото време се твърди, че няма пшеница, допълни той.


53 хил. тона пшеница от Държавния резерв бяха продадени на Софийската стокова борса вчера. Цената достигна 270 лв. за тон. Нови 50 хил. тона ще бъдат пуснати на 3 декември, обеща Дикме. Той обяви за спекуланти мелничарите, които продават брашно, произведено от пшеница от резерва, на цена над 500 лева. 750 лв. за тон удари брашното на плевенската мелница вчера. Само преди дни суровината се продаваше за 650 лв.

Шокът направо паникьоса местните хлебари. Цената на килограм хляб трябва да стане 1,50 лева, коментираха те. На спешно заседание производителите решиха на едро цената на самун от 500 грама да е 55 ст. 1,20 лв. вече струва килограм хляб в Казанлък. В Сливен насъщният поскъпна с 20 на сто от четвъртък.

Покачването на брашното е свързано с намесата на "сенчести" групировки на пазара, коментира Петър Христов, директор на Съюза на мелничарите, цитиран от БТА. Според него има умишлено задържане на зърнени запаси. В страната има мощни фирми, които разполагат с достатъчно средства, финансират зърнопроизводителите с торове и горива и купуват по-евтино зърно "на зелено"./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.