1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Работна ветеринарномедицинска среща на границата

Работна ветеринарномедицинска среща на границата

Превенцията е по-добра от лечението

Биосигурността на границите на Европейската Общност е неразделна част от нейната система, гарантираща правата на населението на Европа на здраве, благополучие, на успешен икономически и социален живот. Тази цел е изпълнима само при доброто познаване на европейското законодателство и се осъществява с компетентната и добросъвестна работа на служителите на Дирекция граничен ветеринарномедицински контрол”. Това каза генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов при откриването на работна среща на Граничния инспекционен ветеринарен пункт „Калотина” с представители на Агенция „Митници”, Главна дирекция „Гранична Полиция” към МВР и браншови организации на тема : „Биосигурност по границите”.

Събитието се проведе в рамките на стартиралата в Брюксел на 10 ноември „Европейска ветеринарна седмица  2008” под мотото  „Превенцията е по-добра от лечението”  като част  от Новата европейска стратегия  за  здравето на животните( 2007-2013).

На срещата бе изтъкнато, че ЕС е най-големият вносител на храни и отговорността на България като страна–членка по отношение на граничния контрол е да защитава Общността от потенциални рискове във връзка със здравето на животните и общественото здраве, произтичащи от международната търговия с живи животни и животински продукти.

Планирани са редица мероприятия, които ще се проведат на летища, пристанища и сухопътни входни пунктове, съвместно  от НВМС, Агенция „Митници” и Главна дирекция „Гранична Полиция” към МВР в сътрудничество с Генерална дирекция «Данъчно облагане и митнически съюз» на Европейската комисия, както и с участието на ветеринарните и митнически власти на държавите-членки, с цел информиране на обществеността за правилата за внос на продукти от животински произход и домашни любимци.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.