1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Риболовните кораби отиват за скрап

Риболовните кораби отиват за скрап

Въпреки мижавите мощности на флота ни ЕС иска съкращаването му

Антонио Гутиерес от Европейската комисия – генерална дирекция „Рибарство и морски въпроси“ разясни правилата на регламент 744/2008 на ЕО. Според нормативната уредба собствениците на риболовни кораби у нас могат да получат до 60 процента субсидия за модернизация и оборудване на плавателните си съдове. Това обаче ще бъде възможно, ако страната ни съкрати с 30 процента риболовния си флот.

 „Ще съкращаваме риболовния си флот, като за целта си нарежем корабите за скрап, съобщи Георги Пейчев – собственик на кораб и рибопреработвателно предприятие в Царево. За никаква модернизация не стана дума, а само за унищожаването на корабите ни и връщането на лицензите. Европейският съюз ще дава по 50 хиляди евро на всеки, който се откаже от риболова и си върне лиценза“, обясни Георги Пейчев. Парите били за започване на друг бизнес – евентуално хотелиерство.

Според Пейчев с 50 хиляди евро може да се купи едно бунгало и в него да се развива хотелиерство. Антонио Гутиерес няма представа какъв е риболовният ни флот, категорични са хората от бранша.

В България има само 10 кораба над 100 тона и около 20 между 20 и 40 тона. Всичко останало са малки корабчета и лодки. Като риболовни кораби са регистрирани всички лодки, защото друга дума е нямало, обясни Пейчев. Например в Царево има 200 лодки, регистрирани като кораби. Въпреки мижавите мощности на флота ни ЕС иска съкращаването му.

На срещата Антонио Гутиерес обясни, че регламентът е за всички страни от Европейската общност. Той е задължителен, но няма да има санкции, ако страната ни не го изпълни.

Представителят на комисията сподели, че този регламент би помогнал на оперативната програма по рибарство и аквакултури и за него комисията ще отпусне допълнителни 600 милиона евро. Ако страната ни приеме да ползва регламента, то до края на годината е необходимо да се изготви план за управление на риболовния флот. Регламентът позволява модернизация на оборудване на кораби и унищожаване на стари и покупка на нови.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.