1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съмнение за хранителен инцидент в детска градина „Славей“ в гр. Пловдив

Съмнение за хранителен инцидент в детска градина „Славей“ в гр. Пловдив

На детската градина е връчено предписание за незабавно почистване и дезинфекция на целия хранителния блок и посуда

Във връзка със съмнение за хранителен инцидент в детска градина „Славей“, гр. Пловдив са извършени незабавно проверки от страна на БАБХ в хранителния блок към детската градина и на фирмите доставчици на храните. Взети са проби от храните, с които са изхранвани децата, както и проби за проверка на чистотата на работните плотове и посудата. Всички проби са в нормата, с изключение на проба от Българско бяло саламурено краве сирене, което е показало микробиологично замърсяване с Коагулазоположителни стафилококи. Наличното в детската градина сирене е възбранено и насочено за унищожаване. На детската градина е връчено предписание за незабавно почистване и дезинфекция на целия хранителния блок и посуда. Следва вземане на повторни проби за доказване на хигиенното му състояние.

Към фирмата производител на сиренето са предприети необходимите административни мерки, включително забрана на изхранването на деца до лабораторно доказване на безопасността на тяхната продукция.

Със заповед на директора на ОДБХ Пловдив са разпоредени засилени проверки на детските кухни, хранителни блокове и кетъринг фирми, изхранващи деца.

За случая БАБХ е уведомила кмета на община Пловдив за евентуално предприемане на действия, съобразно тяхната компетентност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.