1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шест нови схеми подпомагат земеделието

Шест нови схеми подпомагат земеделието

Снимка:

На 9 март в НДК се организира широк информационен форум, на който ще бъдат поканени представители на абсолютно всички земеделски производители

От 2010 година има шест нови схеми за подпомагане на земеделието с национални доплащания, каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) - Разплащателна агенция Калина Илиева предаде агенция „Фокус".

Първата схема е за глава животно за едър рогат добитък, за която към съответната референтна дата - 28 февруари 2009 г. трябва да има определен брой животни. За да могат да участват фермерите, трябва да притежават поне десет животни. Миналата година бяха над пет, тази година трябва да бъдат двойно повече.

Една от новите схеми, е тази за отглеждане на тютюн, поясни Илиева. Схемата ще може да се ползва от всеки, който е произвеждал тютюн през 2007, 2008 и 2009 г. На база на произведеното количество, качеството и сорта се изчислява определена квота. От тази квота се определя правото на плащане. Задължително е производителите, които са се занимавали с отглеждане на тютюн, към датата на кандидатстване да бъдат земеделски стопани.

Втората нова схема е тази, която е обвързана с производство на крави с бозаещи телета. Тези, които кандидатстват по тази нея не трябва да притежават млечна квота. Могат да кандидатстват всички фермери, които имат над 5 животни.

Следващата схема е отново обвързана с производството - за овце и кози майки. Задължителният брой на животните, които стопаните трябва да имат, е 50 или повече, като и по двете схеми е задължително към 30 ноември 2010 г. да бъде запазена бройката на животните, за която се искат пари.

Други  три схеми са за поддържане на производството на краве мляко. Първата е в икономически уязвими ферми с от 10 до 49 броя крави. Броят на животните също трябва да бъде запазен до 30 ноември 2010 г. Останалите две схеми са за поддържане на производство на краве мляко в необлагодетелствани райони и в нитратно уязвими зони. За да могат да получат подпомагане за тях, фермерите трябва да имат над 10 крави. Всички тези схеми са описани в брошури, които ще бъдат раздадени безплатно на всички регистрирани земеделски производители.

Стопаните е необходимо да знаят, че преди да заявят животните си тази година по схемите, задължително трябва да актуализират своя брой животни при личния си ветеринарен лекар, който да ги отрази в регистъра на НВМС. Това е задължително, за да може когато отидат след това в общинската служба да ги заявяват, да може да се сравни броят и да се види дали коректно са актуализирани животните. Мярката бе предприета с оглед да бъдат избегнати миналогодишните проблеми и по този начин фермерът сам ще може да контролира дали личният му ветеринарен лекар си е свършил работата и е актуализирал данните в регистъра, тъй като общинските служби имат интерфейс на регистъра на НВМС и може да се види дали данните са актуализирани.

„На 9 март в НДК организираме широк информационен форум, на който ще бъдат поканени представители на абсолютно всички земеделски производители. Там ще бъдат всички експерти от ДФЗ и от МЗХ по директните плащания, за да могат да дадат разяснения по абсолютно всички схеми, така че заявленията да бъдат подавани правилно", информира Калина Илиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.