1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шест вида луканки и четири месни деликатеса защитени с патент

Шест вида луканки и четири месни деликатеса защитени с патент

В храните с традиционен характер, няма да могат да се влагат изкуствени добавки

Документите за запазване на марките вече се подготвят от сдружението "Традиционни сурово-сушени месни продукти". След като патентът за луканките бъде получен, марките "Панагюрска", "Смядовска специална", "Търновска", "Трапезица", "Троянска" и "Чумерна" ще могат да се произвеждат само от членове на сдружението. Само 27-те фирми от сдружението ще имат право да пускат и продукти с името "Пастърма", филе "Елена", роле "Трапезица" и врат "Тракия".

В означените със знака на сдружението, а по-късно с логото на Евросъюза за храни с традиционен характер, няма да могат да се влагат изкуствени добавки. Соята и синтетичните подобрители ще са абсолютно забранени.

Панагюрската луканка например ще се прави от 60% телешко или биволско и 20% нетлъсто свинско месо. Ще има таван за солтта, а допълнително ще могат да се добавят само черен пипер и кимион.

Рецептите са много близки до някогашния Български държавен стандарт, обясни Павлина Лилова от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Около средата на юли документите за регистрация ще бъдат подадени към земеделското министерство. След това те ще бъдат изпратени в Брюксел. Очаква се първите продукти по новия патент да започнат да се произвеждат след година и половина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.