1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще се изготви минимална хранителна стойност за децата в детските градини и училищата

Ще се изготви минимална хранителна стойност за децата в детските градини и училищата

За храната плащат родителите, а не държавата

Ще бъде създадена организация между земеделското министерство и това на здравеопазването за извършването на масови проверки в детските градини и училищата във връзка с началото на новата учебна година. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Ние като родители вече имаме избора, но децата ни в детските градини нямат избор за храни. Масова практика е да се купуват най-евтините неща и подрастващите да ядат некачествена храна. Ще се опитаме, подпомогнати от експерти по здравеопазване и хранителни специалисти, да изготвим някакъв минимум за хранителна стойност и баланс – за това какво трябва да ядат нашите деца в детските градини и в училищата”, обясни министърът.

За храната ще плащат родителите, а не държавата, уточни още Найденов.

От 15 септември ще бъдат проверявани консумираните в детските градини и училищата храни, както и какви са хигиенните условия и качеството на храната. „Ще се опитаме, ако може и чрез наредба, съвместно с министерството на образованието, да наложим минимални изисквания за хранителна стойност на това, което консумират нашите деца.  Подхващаме тази инициатива от 15 септември”, заяви министър Найденов.

По думите на Найденов, изготвянето на минималните стандарти за хранене ще доведе  до повишаване на таксите за детските градини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.