1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След хляба шок и с цената на млякото

След хляба шок и с цената на млякото

Фермерите колят кравите заради скъпия фураж

 

Драстично поскъпване на млякото ще има до края на декември. Задава се истерия на пазара за суровина и криза, подобна на хлебната. Това заявиха от Независимата асоциация на млекопроизводителите (НАМП) в декларация, разпространена вчера.

Между 50 и 55 стотинки е изкупната цена на млякото в Южна България. В останалата част на страната цените са между 40 и 45 ст. Това е двойно поскъпване в сравнение с миналата година, обясниха от асоциацията. За последните 12 месеца производството на мляко е спаднало с 40%. Основната причина за това е скъпото фуражно зърно, което не е по силите на много от фермерите и ги принуждава да колят кравите.

Очаква се дефицит на пазара, се казва в декларацията. Според млекарите запасите от млечни продукти в Държавния резерв са под критичния минимум и няма да са достатъчни за успокояване на пазара. А собствениците на мандри, които съхраняват тези продукти, са готови да спекулират, като държат скрити количества.

Очаква се до февруари догодина да фалират около 15 хил. фермери поради липса на фуражи. Това значи и загубата на 80 хил. дойни крави, алармират производителите. Според тях заради изискванията на Евросъюза от 2004 г. у нас ще затворят 40% от работещите мандри.

От асоциацията предлагат на кабинета пакет от мерки за овладяване на млечната криза, за да не се стигне до шоково увеличение както при цените на зърното, брашното и хляба./standartnews.com

  AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.