1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сменят модела на управление на еврофондовете

Сменят модела на управление на еврофондовете

Има идея за централизиране на управлението на оперативните програми, но към това ще се пристъпи след Нова година

Обсъжда се вариант централният одитен орган по оперативните програми на ЕС да бъде трансформиран в самостоятелна агенция към министъра на финансите. Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева. Като председател на съвета за наблюдение на националната стратегическа референтна рамка тя участва в третото заседание на комитета.

Мярката е заради отправените критики на Европейския съюз, че одиторите в централния орган са млади и без опит. По този начин според Плугчиева ще се постигне и отделяне на управляващите от сертифициращите органи, за да няма преплитане на компетенции. След Нова година ще се пристъпи и към централизиране на управлението на оперативните програми.

Заради сигнали за пропуски в работата по САПАРД вицепремиерът ще поиска обяснение от министъра на земеделието. Според Меглена Плугчиева принципът на солидарност и на добро взаимодействие е бил нарушен с писмото на генералния директор по разширяването в ЕК Майкъл Лий. След това стана ясно, че е спряно и финансирането по програма ФАР. Ще поискам обяснение, формулировки като „политическа намеса” и „трябва да се подобрите” не са достатъчни, каза Плугчиева.

Според директора на Главна дирекция „Регионална политика на Европейската комисия” Жан-Мари Сейлер пред България остава тежката задача за оставащите две години да усвои 80% от бюджета на програма ИСПА.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.