1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Софийска градска прокуратура отказва да даде информация за проверката срещу бившите пиарки от БАБХ

Софийска градска прокуратура отказва да даде информация за проверката срещу бившите пиарки от БАБХ

Случаят е в специализираното звено за борба със злоупотреби от еврофондове

Софийска градска прокуратура отказва да даде информация за проверката срещу бившите пиарки от агенцията по безопасност на храните Кристина Спасова и Лора Димитрова. Двете млади дами се прочуха, след като фирмата им "Кей Ем Ком" спечели 50 хил. лв. по обществена поръчка за създаване на Фейсбук и Туитър профили на Програмата за развитие на селските райони. Броени месеци след напускане на държавната служба Спасова навлезе с шеметен старт в бизнеса, като си купи два офиса за над 500 000 лв. в София, единият - от най-голямата птицекланица у нас "Градус 1". Невръстната й фирма влезе и с 390 000 лв. в предприятие за преработка на горски плодове, чрез което Спасова стана съсобственик и арендатор на стотици декари земя.

През миналата година прокуратурата започна проверка по случая, но тя бе спряна, тъй като НАП трябваше да провери имуществото на двете млади дами. Тази проверка се проточи почти година, въпреки че данъчните бяха доста по-пъргави, когато оневиниха с проверка бившия МВР шеф Цветан Цветанов при скандала с шестте му апартамента. Тогава агенцията успя да провери произхода на всички средства на цялото семейство и тъстовете на Цветанов за две седмици.

По информация на "Сега" проверката на НАП е приключила и данните са пратени в прокуратурата. Данъчните обаче също отказват да съобщят какви са изводите им.

Случаят с пиарките е в специализираното звено за борба със злоупотреби от еврофондове, което се ръководи от зам. градския прокурор Божидар Джамбазов. От две седмици обаче говорителят на СГП Румяна Арнаудова обяснява, че не може да се добере до информацията. Според нея причината за препятствията й е "техническа".

25-годишната Кристина Спасова е изиграла сериозна роля при разпределяне на големи порции пари в земеделското министерство. Това стана ясно от изтеклия в медиите запис на разговор в Банкя между бившия премиер Бойко Борисов, Мирослав Найденов и ексградския прокурор на София Николай Кокинов. В записа Найденов обяснява, че Спасова и няколко души около нея са готвили изискванията за технически задания за медийни обществени поръчки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.