1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Споразумението за въглеродното земеделие е за сметка на животновъдите

Споразумението за въглеродното земеделие е за сметка на животновъдите

Според европейските фермерски организации Копа и Коджека постигнатият компромис обаче не е безупречен

Временно политическо споразумение по регламента относно сертификационна рамка за премахване на въглерод постигнаха преговарящите от Съвета и Европейския парламент. Според европейските фермерски организации Копа и Коджека постигнатият компромис обаче не е безупречен, особено по отношение на животновъдството и сложните допълнителни критерии.
 
В изявление за медиите от Копа и Коджека посочват, че основният въпрос в това предложение беше определянето на обхвата на дейностите, които могат да бъдат включени в окончателната рамка. Споразумението за премахване на въглерод обхваща намаляване на емисиите в почвата. Въпреки това предложеният обхват не признава правилно и навреме значението на практиките за управление на добитъка, а включването на намаляването на метана ще бъде обмислено едва през 2026 година. На практика това решение няма смисъл, твърдят от Копа и Коджека. За животновъдните ферми, които вече са включени в механизми за въглеродно земеделие, това е стъпка назад, а за тези, които виждат въглеродното земеделие като нов инструмент, това е ново разочарование. Този компромис просто пропуска да разпознае очевидните синергии между животновъдството, практиките за управление на земята, способни да уловят въглерода, и подобряването на алтернативните източници на енергия, се казва в изявлението.
 
За организациите е ясно, че съпътстващите ползи трябва да се разглеждат като допълнителни, а не като задължителни изисквания и основани на пазара. Временното споразумение сега ще бъде представено за одобрение на представителите на държавите членки и на парламентарната комисия по околна среда за евентуално окончателно приемане преди края на този мандат

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.