1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Според министър Нихат Кабил в новия доклад на Европейската комисия забележките по глава "Земеделие" ще намалеят

Според министър Нихат Кабил в новия доклад на Европейската комисия забележките по глава "Земеделие" ще намалеят

 

Имаме предварителната информация, че от 9 области в земеделието, които са били в "червената зона" в октомврийския доклад, вече само две са останали "в червено". Това заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в отговор на въпрос какво очаква от доклада на Европейската комисия, който ще излезе днес. По думите на министър Кабил в червената зона остават системата за идентификация на земеделските парцели и изграждането на административния контрол на евросубсидиите. "По последното ние имаме всички технически параметри, всичко е изчистено, работим и до края на август-септември ще е готово", категоричен бе Нихат Кабил. Той допълни, че до момента около 35% от ортофотокартата на страната е готова.
"Друга критика е за събирането и обезвреждането на вторичните животински отпадъци, превенцията и контрола върху болестта луда крава", каза още министър Кабил. По думите му в тази област Министерство на земеделието и горите (МЗГ) има ангажимент да направи един екарисаж със средства по Програма ФАР в южна България. Кабил каза още, че в северна България има два екарисажа - в Шумен и Варна, които са били проверени от специалист на Европейската комисия на 11-12 април. "Имаме положителна оценка да работим с тези екарисажи", категоричен бе министърът.
"Нямаме зони на особено безпокойство, в които тепърва да започваме да правим организация, да търсим финансиране или да провеждаме някаква реформа", категоричен бе Нихат Кабил. По думите му МЗГ е в "червената зона", защото Европейската комисия била отчела, че България върви в областта "Земеделие" с известно забавяне. "Ние имаме планове, имаме отговорности, имаме финансиране, имаме срокове и вървим по тях", заяви Кабил.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.