1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартираха първите договори по ЛИДЕР в МИГ - Троян-Априлци

Стартираха първите договори по ЛИДЕР в МИГ - Троян-Априлци

Един от основните бенефициенти е община Троян

Общо 32 проектни предложения на обща стойност на инвестиционните разходи над 2 900 000 лв. са подадени към момента в офиса на МИГ Троян и Априлци, която стартира изпълнението на Стратегията си за местно развитие миналата година. МИГ е създадена едва през 2011 г., а през месец юли тази година вече са подписани първите договори за изпълнение и финансиране на проекти. В близките няколко седмици се очаква да се подпишат договори и да се пристъпи към реализиране на проекти по всичките други подадени заявления.

Първите шест подписани договора са напълно в духа на основната стратегическа цел – превръщане на територията на МИГ Троян и Априлци в привлекателен район от Централна Стара планина със съхранена природа, съчетал духа и традициите на балканджиите с модерна икономика и европейско качество на живот, развиващ екологосъобразно планинско животновъдство, земеделие и атрактивен туризъм.

Един от проектите е свързан с развитието на характерния местен занаят – сарачество, и ще бъде реализиран в гр. Априлци. Предвижда се реконструкция на занаятчийско ателие в съчетание с изграждане на къща за гости. Основната проектна идея е насочена към разнообразяване на туристическия продукт на предлаганите услуги чрез демонстрация и практикуване пред гостите на изработването на сарашки изделия.

Друг проект е насочен към подобряване достъпа на населението до културни и социални услуги и включва закупуване на традиционни национални носии за танцови състави и певчевски групи. Бенефициент е едно от читалищата на територията на община Априлци, а целта е създаването на по-благоприятни условия от развитие на художествената самодейност, за по-качествено и зрелищно провеждане на тържества и други културни събития. Специално внимание ще бъде отделено на работата с младите хора, за да се запазят, съхранят и обогатят традиционните обреди и обичаи в града и да се формира национално самосъзнание в младото поколение.

Един от основните бенефициенти за реализиране на проекти по стратегията на МИГ Троян и Априлци е община Троян, чиито е един от първите подписани договори. Проектът предвижда изграждане на многофункционална сграда с възможност за използване за репетиции от малки състави и вокални групи. Като допълнителна функция, залата ще бъде пригодена и за използване като конферентна и заседателна.

Други проекти са насочени към облагородяване на парковото пространство в централната градска част на Троян, изграждане на детска площадка в село Дебнево и изграждане на спортна площадка в село Балканец. Идеята е младите хора и подрастващото поколение от територията на МИГ да бъдат мотивирани да продължат да живеят и работят в тези населени места.

До края на настоящата година в офиса на МИГ Троян и Априлци се очакват да постъпят общо 46 заявления за подпомагане, на обща стойност на инвестиционните разходи около 4 000 000 лв. Осигурените средства за подпомагане на бенефициенти по Стратегията възлизат на 3 100 000 лв. Заслуга за успешната работа на МИГ има доброто сътрудничество и партньорство между МИГ, Министерството на земеделието и храните, ДФ „Земеделие” и местната общност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.