1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Страните от ЕС се разбраха за реформата на селскостопанската политика

Страните от ЕС се разбраха за реформата на селскостопанската политика

Реформите ще започнат през 2009 г. и ще продължат до 2013 година

Европейските министри на земеделието се разбраха да пренасочат част от субсидиите, които в момента получават големите ферми, към схеми за запазване на околната среда. Това е част от най-голямата реформа на европейската селскостопанска политика за последните пет години, съобщава Ройтерс.

Сделката стана възможна след отстъпки от страна на еврокомисаря по селското стопанство Мариан Фишер-Боел, най-вече за Франция, Германия и Италия. "Всички трябваше да направим жертви, но се радвам, че успяхме да се разберем без да променяме основните инструменти на оригиналното предложение", заяви комисар Фишер-Боел.

Реформите ще започнат през 2009 г. и ще продължат до 2013 г. Представител на ЕС уточни, че договорката не е била постигната с пълно единодушие, но отказа да каже коя държава не я е подкрепила. Според схемата, всички ферми, получаващи субсидии в размер на 5000 евро или повече, ще трябва да отделят 5% от грантовете за проекти за опазване на околната среда в селските райони. Тези, получаващи над 300 000 евро годишно, ще трябва да отделят 4%, което означава, че най-много ще бъдат намалени плащанията за големите собственици на земи.

Въпреки поправките в последната минута, това си остава най-значителната земеделска реформа на ЕС от 2003 г. насам, когато беше въведена концепцията за "разкачане". Това е европейският жаргон за прекъсването на връзката между произведената продукция и размера на субсидиите. Старата система беше критикувана от развиващите се страни в това, че изкривява търговията и окуражава свръхпроизводството, което създава небезизвестните "планини от жито" на ЕС.

С изключение на някои плащания в животновъдния сектор, "разкачането" ще стане правило навсякъде. Освен процентите за околната среда, основен проблем за одобряването на реформата беше и въпросът как да бъде либерализиран млекопроизводителният сектор на ЕС преди квотите за производство да изтекат през 2015 г. Преди това, млечните квоти ще се увеличават с 1% на година от 2009 г. Някои от основните селскостопански производители в Европа успяха да си извоюват привилегии в крайния вариант. Германия например ще може да използва част от парите за селски проекти за да подпомогне млекопроизводителите си. Италия от своя страна, която редовно надвишава квотите си за мляко, ще бъде единствената страна от ЕС, която ще получи цялото увеличение на квотите от догодина, вместо по процент на година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.