1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Боянова: Не е редно да се спекулира със загубата на евросредства

Светлана Боянова: Не е редно да се спекулира със загубата на евросредства

Снимка:

В средата на май стана известно, че заради административна мудност България губи 40 млн. евро субсидии за земеделие

Не е редно да се спекулира със загубата на средства или орязани пари. На разположение на българските фермери ще има сума от 237 млн. лв., обясни в интервю за БТА заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова.

В средата на май стана известно, че заради административна мудност България губи 40 млн. евро субсидии за земеделие. Това се случи след като Европейската комисия не одобри изцяло сумата, която България е искала да прехвърли от Програмата за развитие на селските райони към Гаранционен фонд. Това е инструментът, чрез който земеделското министерство се опитваше да спаси рисковите над 160 млн. евро по програмата, които е трябвало да бъдат разплатени до края на 2011 г.

Гаранционният фонд се предвижда да издава гаранции за допълване на обезпечението по кредити, отпуснати от банки на фирми кандидатки по част от мерките в Програмата за развитие на селските райони, както и контрагаранции по гаранции на банки за авансови плащания по проекти. За целта правителството вече отпусна средства към Българската банка за развитие, като се чака и възстановяването на част от тях. След като дойде официалното становище на Брюксел, предстои да се сключат договори с банки за схемата.

Очакванията на земеделското министерство са фондът да обезпечи кредити за над 1 млрд. лв. Като 80% от обезпечението по кредита ще бъдат покрити от него, а 20 на сто - от кандидата.

Чрез Гаранционния фонд в земеделието ще бъдат подпомогнати най-уязвимите бенефициенти на Програмата за развитие на селските райони. Това са онези малки и средни производители, които не могат да отделят собствен капитал за стартирането на проектите си или банките им поставят изключително тежки условия за получаване на кредити, посочи Светлана Боянова. Тя допълни, че се очаква до дни Брюксел да преведе сумата от 237 млрд. евро.

По думите й през миналата година страната ни е положила максимални усилия, довели до петкратно намаляване на прогнозираното отчисление от 183 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони, и това е повод да се гордеем като нация, без значение на кого симпатизираме.

"Евросредствата не могат да се губят, защото те не са нещо, което държавата получава и харчи. Европа ни възстановява парите за вече реализирани проекти, които обаче са изпълнени в срок, имат необходимото качество и е спазен принципът за добро финансово управление", допълни Боянова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.