1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Трето редовно заседание на Комитета за наблюдение на изпълнението на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” /2007-2013/

Трето редовно заседание на Комитета за наблюдение на изпълнението на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” /2007-2013/

Оперативната програма стартира на 11 ноември

Заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов откри Третото редовно заседание на Комитета за наблюдение на изпълнението на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” /2007-2013/. Участие взеха Антонио Гутиерес и Киара Гариацо- представители на Европейската комисия. Оперативната програма стартира на 11 ноември, а първите мерки, по които ще се приемат проектите от началото на декември, са „Инвестиции на борда на риболовните кораби и селективност” и “Производствени инвестиции в аквакултурите”.

Безвъзмездната финансова помощ по мярка 1.3 „Инвестиции на борда на риболовните кораби и селективност” ще бъде в размер на 40% от одобрените и извършени инвестиционни разходи. Минималният размер на помощта е не по-малък от левовата равностойност на 1 000 евро. За подпомагане могат да кандидатстват юридически лица или еднолични търговци, като кандидатите трябва да са собственици на риболовни кораби, които са регистрирани в Регистъра на риболовните кораби на ИАРА.

По мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурите”, финансовото подпомагане ще бъде в размер на 60 % от одобрените и извършени инвестиционни разходи. Минималната финансов ресурс, които може да бъде усвоен по мярката  е левовата равностойност на 10 000 евро, а  максималния – на левовата равностойност на 1 000 000 евро за проект.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за целия програмен период за един кандидат по дадената мярка ще е на стойност от 2 000 000 евро, посочи зам.-министър Бюрхан Абазов. За подпомагане могат да кандидатстват физически лица, регистрирани като земеделски производители, юридически лица или еднолични търговци. Бенефициентите трябва да са регистрирани като производители на риба и други водни организми по реда на Закона за рибарството и аквакултурите.

Изготвени са проекти на още четири наредби по ОП „Рибарство” /2007-2013/, допълни зам.-министър Абазов. Очаква се приема на документи по тях да стартира в началото на 2009 г. Това са мярка 2.5 „Риболов във вътрешните водоеми”, мярка 2.6. „Инвестиции в преработката и маркетинга на продукти от риболов и аквакултура”, мярка 3.3. „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки” и мярка 3.4. „Развитие на нови пазари и промоционални кампании”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.