1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Кърджали консултират безплатно срещу затлъстяване

В Кърджали консултират безплатно срещу затлъстяване

Инициативата е по повод Националната седмица за борба със затлъстяването

 

Започна провеждането на профилактична кампания на РИОКОЗ по повод Националната седмица за борба със затлъстяването. Тя стартира от Кабинета за безплатно измерване на кръвното налягане и борба с хипертонията, известен като Кабинет “СИНДИ”. Много граждани с наднормено тегло бяха консултирани от лекар-специалист по хранене за възможността да избегнат този рисков фактор за тяхното здраве. Същата инициатва ще се реализира и на 7 ноември от 9 до 10 часа.

В  завод “Орфей” се проведе  здравна беседа за индивидуалния риск от затлъстяването и принципите на здравословното хранене. На работниците и служителите бе предложено здравословно обедно меню, изготгвено от специалиста по хранене в РИОКОЗ д-р Валентин Колев. На всички желаещи с наднормено тегло бе извършено измерване с професионална теглилка ТАНИТА, която отчита показателите за ръст, тегло, съдържание на вода, мускулна и мастна маса за определяне количеството килокалории, необходими дневно на организма.

Утре, 5 ноември, от 11 часа в ПГ по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” ще се проведе Европейски ден за здравословна храна и готвене. Учениците ще посветят едно практическо занятия с приготвяне на здравословно меню с продукти, предоставени им от РИОКОЗ по Националния план за действие “Храни и хранене, 2005 - 2010 година”.

Примерно здравословно меню е изготвено и за учениците от СОУ”Петко Рачов Славейков”. То ще им бъде предложено на 6 ноември, а преди това ще се проведе масов крос за здраве. Началото на профилактичната кампания там е от 10 часа.

На 7 ноември здравословно меню ще консумират децата от детска градина “Дъга”, съчетано с провеждането на спортно-състезателни игри.

Целта на профилактичната кампания в рамките на Националната седмица за борба със затлъстяването е да се повиши информираността за индивидуалния риск, да се популяризират принципите на здравословното хранене и двигателната активност като фактори в борбата с наднорменото тегло. В по-големите търговски обекти се разпространяват информационни материали за здравословното хранене и пирамидата на храненето.

Тази година Седмицата се провежда под патронажа г-жа Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси и г-жа Весела лечева, председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

През последните десетилетия у нас се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата. Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са предпоставка за рязкото увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването. Последното представително проучване на храненето и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 година от Националния център по опазване на общественото здраве и всички РИОКОЗ в страната показа, че свръхтеглото и затлъстяването са сериозни проблеми и при дзецата. Със свръхтегло са 19% от момчетата на 10-18 години и 16% от момичетата на 10-14 години. Със затлъстяване са 8% от момчетата и 4% от момичетата в тези възрастови групи. Важна задача на Националния план за действие “Храни и хранене, 2005 - 2010 година” е да се извършат положителни промени в националния хранителен модел за намаляване риска от хранвителни дефицити и хронични заболявания, свързани с храненето.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.