1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В София ще бъдат обозначени специални зони за разходка на кучета

В София ще бъдат обозначени специални зони за разходка на кучета

Комисията по екология в Столичния общински съвет гласува промените в Наредбата за домашните любимци

В София ще бъдат обозначени специални зони за разходка на кучета. Това каза Лорита Радева - председател на Комисията по екология в Столичния общински съвет, цитирана от Агенция „Фокус”.

Комисията гласува промените в Наредбата за домашните любимци. Част от измененията засягат извеждането на кучетата на обществени места. „Изключително важен момент в наредбата е изискването кучетата с тегло над 10 кг да бъдат извеждани с намордник и повод, освен ако не са на място, определено специално за разходка на кучета. На кметовете на райони и на кмета на Столична община се вменява задължението да определят територии от зелените площи, максимум 10% от зелените площи на районите, върху които да обозначат зоните за разходка на кучета. Като въвеждаме ограничение относно разходката им, ние в същото време вменяваме на администрацията задължението да се осигурят места, в които спокойно, без ограничение, без намордник и без повод кучетата да се разхождат”, каза Радева.

Когато извеждат на разходка кучетата си, стопаните трябва да носят в себе си ветеринарномедицинския паспорт на домашния любимец и документът за платена такса-куче. Ветеринарномедицинският паспорт носи информацията за извършените ваксинации и обезпаразитяване на кучето, като по този начин се гарантира, че животното не разнася зарази.

Контролен орган по спазването на наредбата е кметът на Столична община и упълномощени от него лица. На територията на София се осъществяват проверки, които се провеждат от Столичния инспекторат, съвместно с представител на районна администрация и с представител на Общинска полиция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.