1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Във Вършец обсъдиха устойчивото развитие на селските райони

Във Вършец обсъдиха устойчивото развитие на селските райони

 

Информационната кампания по проекта “ Селска мрежа и ЛИДЕР” стартира от Вършец. Градът бе домакин на първата от шест поредни срещи в страната, която премина под мотото “Възможности за развитие на селските райони в България: политиката на Европейския съюз и прилагането на подхода ЛИДЕР”.

В провелия се вчера форум участие взеха представители на общинската администрация, неправителствените организации и бизнеса. Експертите представиха новата посока и възможностите за развитието на селските райони, залегнали в общоевропейската политика и Националния стратегически план в периода 2007-2013 г. Те запознаха участниците с основните инструменти за развитието на селските райони и мобилизирането на общностите и публично-частните партньорства на местно ниво. На срещата бе обсъден подходът ЛИДЕР за насърчаване и устойчиво развитие на селските райони, както и значението на местните инициативни групи, критериите, процеса на създаване, участниците, функциите и възможностите им.

Проектът “Селска мрежа и ЛИДЕР” допринася за доброто местно управление и изграждането на социален капитал в селските райони, като подготвя страната за усвояването на средства от Европейския земеделски фонд за развитието им. Проекта цели да повиши капацитета на общностите и институциите за работа в мрежа и за разработване и изпълнение на интегрирани местни стратегии за развитие. Ще подпомогне изграждането на местни инициативни групи, както и ще насърчи сътрудничеството между малките общини. Реализира се от Министерството на земеделието и горите, ПРООН и Фондацията за реформа в местното самоуправление.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.