1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вдигат с 50% и данъчната оценка на ниви и гори

Вдигат с 50% и данъчната оценка на ниви и гори

От 2009 г. се увеличава данъчната оценка и на земеделската земя

 

Увеличение на данъчните оценки на недвижимите имоти с 50 на сто предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които парламентът прие на първо четене вчера. Промените предвиждат увеличение на данъчните оценки на земеделските земи и горите също с 50 на сто.

Като мотив за промените от вносителя - Министерския съвет, се посочват повишените пазарни цени на недвижимите имоти, както и че данъчните оценки не са актуализирани в последните години.

Законопроектът предвижда коригиране на коефициентите за местоположение, които са с най-голяма тежест при определяне на данъчната оценка. Отчита се местонахождението на имота - по категория и зона, дали имотът е в строителни граници или извън тях, дали имотът е във вилна зона, а по отношение на производствените и селскостопанските имоти - дали те се намират в благоприятно или неблагоприятно положение от гледна точка на инфраструктурата.

С промените в закона се дава възможност на общинските съвети да запазят съществуващата през 2008 г. данъчна тежест, като по отношение на данъка върху недвижимите имоти, налога при придобиване на имущества по възмезден и безвъзмезден начин и данъка върху наследствата минималните и максималните размери се намаляват съответно по такъв начин, че да се компенсира увеличаването на данъчните оценки.

За да се изравни данъчното третиране, законопроектът предлага наред с българските да бъдат освободени от данък върху наследствата и регистрираните в други държави членки на ЕС вероизповедания, организации на Червения кръст, юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност.

Също така ще бъдат освободени от налог имуществата, придобити от съществуващите в други държави членки образователни, културни и научни организации и лечебните заведения на бюджетна издръжка, даренията за установените в друга държава членка юридически лица с нестопанска цел, които получават субсидии от централния бюджет, регистрираните в публичен регистър юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, организациите на Червения кръст, читалищата, организациите на и за хора с увреждания.

Освобождават се от данък и даренията за лечение не само когато са в полза на български граждани, но и когато са в полза на граждани на държави членки на ЕС или на държава - страна по споразумението за Европейското икономическо пространство.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.