1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вдигат тройно таксите за ловци

Вдигат тройно таксите за ловци

Кандидатите за авджии ще плащат 60 лв. за два изпита

 

Тройно поскъпват изпитите за кандидат-ловците, реши Колегиумът на земеделското министерство. Мераклиите да отстрелват дивеч вече ще трябва да броят по 60 лв., за да бъдат проверени техните познания и умения. Досега изпитите излизаха общо 20 лв. От 12 на 35 лв. скача таксата за теоретичното препитване.

Сумата за явяване на практическата част от конкурса пък се увеличава от 8 на 25 лв. Повишаването на таксите е свързано с необходимостта от покриване на административните разходи на комисиите за провеждане на изпита, обясниха от ведомството на Мехмед Дикме. За полагане на изпит за придобиване право на подборно ловуване се въвежда такса в размер на 30 лв., съобщиха още от министерството.

Новите цени са определени в проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лова и опазване на дивеча. Над 120 000 са авджиите у нас, а само за една година новоприетите надхвърлят 15 000. Всички те членуват в 142 ловно-рибарски сдружения.

През последните 5 г. в държавния бюджет от лов влизат между 1,5-2,5 млн. евро, съобщи шефът на Съюза на ловците и риболовците Христо Михайлов./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.