1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Веществото глифозат е безопасно, според властите в САЩ

Веществото глифозат е безопасно, според властите в САЩ

Становището на ЕПА е в противоречие на съдебните решения от последните месеци

"При правилна употреба на веществото глифозат няма риск от ракови заболявания." Това е официалното становище на Американската агенция за опазване на околната среда - ЕПА, публикувано във Вашингтон.

С това становище ЕПА остава на досегашната си позиция, която е в противоречие на съдебните решения от последните месеци, когато производителят на глифозат беше осъден да плати обезщетения в размер на близо 200 милиона долара на ищци, заболели от рак.

И в двата случая компанията обжалва присъдите и продължава да твърди, че препаратът не е опасен за здравето, стига да се прилага според предписанията. Дали обжалванията ще имат успех не е ясно, а освен това пред американски съдилища има заведени още повече от 13 хиляди подобни искове.

Ищците в тези дела се позовават най-вече на становището на Международната агенция за изследване на рака, която през 2015 година посочи, че хербицидът "вероятно предизвиква ракови заболявания" при хората. Производителите отхвърлят тази теза и аргументират с редица изследвания, доказващи точно обратното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.