1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарите са получили ¼ от средствата за първото полугодие

Ветеринарите са получили ¼ от средствата за първото полугодие

По отношение на контрола върху ветеринарномедицинската практика предстоят законодателни промени

Българският ветеринарен съюз ще предложи на колегите си да спрат протестите, но това не означава, че всички ще приемат, затова не сме поели ангажимент пред министър Найденов. Това заяви д-р Йордан Бойчев, председател на Български ветеринарен съюз.

Той добави, че всеки ще прецени дали да прекрати своя индивидуален договор или да продължи да го изпълнява. За официално прекратяване на протестите ще вземем решение след допитване до колегията ни в страната, посочи той.

До момента сме получили около ¼ от средствата, които сме заработили за първото полугодие, каза д-р Бойчев и добави, че това са 1,2 млн.лв. Той уточни, че за първото полугодие дължимата сума е около 5 млн.лв.

„Министър Найденов каза, че в момента не достигат парите, но той обеща, че на тези, които изпълнят добросъвестно индивидуалните договори, трудът им ще бъде заплатен на 100% най-вероятно до края на годината. Ако МЗХ не успее да изплати парите до края на годината то това ще стане в началото на следващата", коментира председателят на Български ветеринарен съюз.

По отношение на контрола върху ветеринарномедицинската практика предстоят законодателни промени, с които правоспособността за практикуване на ветеринарната професия ще бъде дадена на съсловната организация.

„Друго, което поискахме е да участваме активно в подготовката на нормативните документи, които ще регламентират тези промени във ветеринарно-медицинската дейност", каза д-р Бойчев.

БВС отдавна настоява за регулярни срещи. До момента това не беше направено, каза председателят на организацията и добави, че са имали срещи само с министър Найденов и то рядко. „Днес постигнахме договореност, че ще имаме контакт с дирекция „Здравеопазване на животните", каза той.

 

Етикети БВС, протести, МЗХ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.